Siirry sisältöön

Suomen Salpa gravelpyöräilyreitti

Suomen Salpa on lähes 200 kilometrinen pyöräilyreitti historiallisella Salpalinjalle. Se on Suomen puolustukseksi viime sotien aikana rakennettu massiivinen puolustuslinja, joka alkaa Virolahdelta ja jatkuu aina Sallaan saakka. Vahvimmillaan Salpalinja on juuri Kaakkois-Suomessa, joka oli vihollisen odotettu hyökkäyssuunta. Reitin varrella on toista sataa korsua ja 65 km:n mittainen yhtenäinen panssariestekivilinja. Monet rakenteet ovat piilossa metsän uumenissa, mutta parikymmentä kohdetta on nostettu pyöräilijöiden vierailukohteiksi.

Menomatkasta Harjusta Luumäelle, reitti kulkee pääosin vanhoja sodanaikaisia "tykkiteitä" pitkin, joita rakennettiin, jotta itse linja saatiin tehtyä. Luumäeltä Lappeenrantaan reitti kulkee Itsenäisyyden tietä pitkin. Tälle reittiosuudelle jää vain muutamia mutta sitäkin edustavampia korsukohteita, esim. Askolan Salpa-asema. Myös Suomen presidentin P.E.Svinhuvudin kotitalo, Kotkaniemi, joka nykyään toimii museona, on reitin varren merkittävä nähtävyyskohde.

Paluumatka Lappeenrannasta Harjuun, kulkee pääosin Kaakkois-Suomalaisia hiekkapäällysteisiä kyläteitä pitkin. Reitin viimeiset 20 km kulkee päällystettyä Museotietä pitkin. Museotie on osa Kuninkaantietä ja vanhaa postireittiä Bergenistä Pietariin. Paluureitin varrelta löytyy muutamia pieniä korsukohteita sekä kunnostettu sodan aikainen ilmavalvontatorni Siipioravan vuorella.

Tutustu tarkempaan reittikuvaukseen